Bebeklerin kaslarını güçlendiren en etkili egzersiz hareketleri...
0-1 AY BEBEK CİMNASTİĞİ (Yenidoğan)
Yenidoğan dönemindeki bir bebeğin en fazla yapabileceği hareketler kısa süreli başlarını kaldırma, gülümseme, kafasını sağa-sola çevirme gibi hareketler olsa da zamanla uzanma, tutma, yatma dönme, emekleme ve yürüme gibi hareketleri de sergileyecektir. Bu hareketleri güçlük çekmeden yapabilmeleri için belli oranda kas güçlerine sahip olmaları gerekir. Bebeklerin 2-6 aylık gelişim sürecinde egzersiz hareketleri uygulamaları, hem fiziksel hem de ruhsal anlamda oldukça önemli olduğundan sizde bazı kas egzersizleri uygulayarak motor gelişimine olumlu yönde katkı sağlayabilirsiniz. Örnek egzersiz çalışmalarıyla bebeğinizin gelişimini destekleyin.
BEBEK CİMNASTİĞİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER
- - Cimnastik hareketleri için her gün 5-10 dakika zaman ayırmak çok önemlidir.
- - Hareketler, günde 4-5 kez yapıldığında yararlı olur.
- - Bebeği rahatlatmak için banyodan ve uykudan önce yapılan egzersizler, banyodan sonra sağlıklı bir uykuya yardımcı olur.
- - Cimnastiğin yapıldığı zeminin, banyo havlusu ya da battaniye serilmiş düzgün bir alan olması gerekir.
- - Cimnastik sırasında bebeğin çıplak olması ya da üzerinde rahatsızlık vermeyecek hafif bir giysi (zıbın vs.) bulunması çok önemlidir.
- - Ortam ısısı 22-24 derece olmalıdır.
- - Egzersiz programına, bebeği yoracak, vücudun tüm eklem ve kaslarını çalıştıran, ağır ve zor hareketlerle başlanmamalıdır.
- - Yaklaşık iki hafta hafif hareketlerle devam edilerek, yavaş yavaş kas ve eklemleri çalıştıracak egzersizler yaptırılmalıdır.
- - Genelde düzenli egzersiz yaptırılan bebekler, 6-7. ayda desteksiz oturmaya başlar.
- - Egzersizlerin annenin rahat ve sakin olduğu bir zamanda, hafif müzik eşliğinde yaptırılması idealdir.
2-6 AY BEBEK CİMNASTİĞİ
2-6 aylık bebeği sırt üstü yatırıp, elleriyle başparmağınızı tutmasını sağlayın. Kendi parmaklarınızı da onun bileklerini kavrayacak şekilde tutun ve bebeğin kollarını önce sağ sonra sol kol olmak üzere tek tek, yavaş yavaş geriye, yukarı kaldırın. Kollar karşılıklı uyum içinde olmazsa, bu hareket biraz zorlayıcı olabilir.
Bebeği yüzükoyun yatırıp baş kısmı size dönük ve başparmağınız bebeğin avucunun içinde olacak şekilde bileklerinden kavrayın. Yavaş yavaş, çok az olmak üzere ilk kaldırışı yapın.
Özellikle bebeklerin baş kontrolü 2-3. aydan sonra başlar. Bu egzersizlerin uygulanması ile olası sinir sistemi gelişim geriliği de erken saptanabilir.
Onu zorlamamaya özen gösterin.
6-12 AY BEBEK CİMNASTİĞİ
6- 12 aylık bebeklerde, 0-6 aylık dönemde yapılan hareketlerin sayıları artırılarak egzersiz yaptırılabilir. Gün içinde tekrarları 15′e çıkarılabilir. Özellikle 6. ve 7. aydan sonra bebeklerin eklemlerindeki esneklik azaldığı için zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir.
Başlangıç düzeyinde koltuk altlarından tutulmak şartı ile 6 ay sonrası başparmakla bebeğin avucunun içine el konularak bileği kavranır. Bebek, öne arkaya ve sağa sola doğru sallanır. Bu hareket bebeğe düzgün bir vücut yapısı sağlayacaktır.
1 YAŞ SONRASI BEBEK CİMNASTİĞİ
1 yaşından sonra çocuklar yürümeye başladığı için egzersizler önemlidir. Yine bu dönemde belli kas gruplarını çalıştırmak için oyuncaklardan yararlanılabilir.
Çocuk, sırt üstü yatırılır ve ayak bileğinden tutularak boşlukta kalana kadar yavaş yavaş yukarı doğru kaldırılır. Kısa bir süre asılı kaldıktan sonra çocuk yerine bırakılır ve tekrarlanır. Tüm bu hareketler yumuşak bir zemin üzerinde gerçekleştirilir.
Çocuğu elleri üzerinde yüzükoyun yatırıp elleri yerde olmak üzere dizleri ve baldırlarından tutarak kaldırın, elleri üzerinde yürümeye teşvik edin. Bu hareketler kısa mesafeye oyuncaklar koyarak da tekrarlanabilir.
UYGULAYABİLECEĞİNİZ BAZI TEKNİKLER
Kolların sıra ile açılıp kapanması; Sıra ile bir kol açılırken diğer kol bükülür, ayrıca iki kol aynı zamanda açılıp kapatılır.
Kolun daire şeklinde çevrilmesi; bebek, yetişkinin başparmağını kavrar. Yetişkin, bebeğin bileğinin üstünden tutar. Kollar başın yanında çevrilerek (daire şeklinde) hareket yaptırılır. Hareket, ters yönde de tekrarlanmalıdır.
Kolların çapraz hareketi; her iki kol yana açılır. Göğsünün üzerinde çapraz kavuşturulur.
Bacakların kaldırılması ve bükülmesi; yetişkin, bebeğin ayak bileklerinden tutarak ayakların birini yukarı kaldırırken, diğerini dizinden bükerek aşağıya indirir.
Bacakların dizlerden bükülüp düzeltilmesi; iki bacak yukarı kaldırılır ve aşağıya doğru dizden bükülür.
Gövde hareketleri; yüzükoyun pozisyonda, gövdenin üst kısmının yukarıya doğru kaldırılmaya çalışılması ve sırt üstü yatarken, ellerden çekilerek vücudun oturma pozisyonuna getirilmesidir.
Ayak bileklerinden tutulup gövdenin kaldırılması; bebeğin yüzükoyun pozisyonda iken ayak bileklerinden tutulup, kollarından destek alacak şekilde yukarı doğru kaldırılmasıdır. Bu hareket, aynı zamanda dayanma fonksiyonunun gelişimine yardım eder 6–8 aylardan itibaren yapılır.
Ayaktan tutulup baş aşağı sarkıtma; bebek, ayak bileklerinden kavranarak aşağı doğru sarkıtılır, sonra yavaşça karın üzerine yatırılır.