Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır ?

Mucizevi içeriğiyle bebeğinizin gelişimine ve sağlığına yardımcı olan temel besin, anne sütüdür. Sağlıklı gelişimini desteklemek ve birçok hastalıktan korunmasını sağlamak için bebeğinizi 2 yaşına kadar sağlıklı bebek emzirme teknikleri ile besleyebilirsiniz.

Doğru emzirme teknikleri ile hem bebeğin gereksinimleri için yeterli miktarda süt alması sağlanabilir hem de anne sütü arttırılabilir. 

Doğru Emzirme Yöntemi ile;

·         Bebek memeyi doğru bir şekilde alır ve sütü daha kolay emebilir, çabuk yorulması önlenir. Daha kuvvetli emen bebeğin vakum hareketinin güçlenmesi, annenin hormonlarını uyararak daha fazla süt salgılanmasına yardımcı olur.

·         Bebeğin emme refleksi kuvvetlenir ve memenin tam boşalması sağlanarak göğüslerdeki şişkinliğin, ağrıların önüne geçilebilir.

·         Bebek doğru bir biçimde meme başını aldığında meme ucundaki çatlaklarda azalır. Doğru emzirme yöntemleri hem bebeğin hem de annenin emzirme sırasında daha keyifli anlar yaşamasına yardımcı olur.  

 

Bebeği Emzirmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler;

·         Emzirme işleminden önce annenin kişisel hijyenine dikkat etmesi önemlidir. Her emzirmeden önce mutlaka eller yıkanmalı ve meme başları sterilize edilmiş ılık su ile temizlenmelidir.

·         Anne ve bebeğin en rahat olduğu pozisyon alınmalıdır. 

·         Bebeğin emzirme sırasında huzurlu olması için altı alınmalıdır.

·         Bebeğin emerken burnunun açık olması ve rahat nefes alması önemlidir.

·         Meme başı ve çevresindeki koyu halkanın tamamı bebeğin ağzına verilmelidir.

·         Bebek her isteğinde emzirme işlemi yapılmalıdır. 

·         Emzirme işlemi sırasında her iki memenin de tamamen boşaltılması önemlidir. Aksi halde anne sütünde azalma görülebilir. Emzirme işlemi ile sütün tamamı boşalmazsa memeler sağılmalıdır. 

Annenin genel sağlık durumuna ve psikolojisine dikkat etmesi gerekir. Stres, üzüntü ve sinir gibi psikolojik rahatsızlıklar sütün miktarını etkileyebilir, bebeği huzursuz edebilir

Anne Sütünün Önemi